След отменения втори дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън, двамата кандидати за президент на САЩ участваха в две телевизионни интервюта по едно и също време.

Още в първите минути на двата разговора си пролича разликата между кандидатите – и в начина на говорене, и в начина на изслушване. Събитието беше широко отразено в американските медии, които бързо направиха сравнение с разговора по Ен Би Си и този по Ей Би Си.

Снимка: Reuters

„Ню Йорк Таймс“ пише, че по централната тема на предизборната кампания – коронавируса, двамата кандидати са създали впечатление, че се намират не просто в две отделни телевизионни студиа, а в две отделни вселени.

Снимка: Reuters

„Вашингтон пост“ пък отбелязва, че разделени от пет щата, две телевизионни програми и голяма доза взаимна враждебност, Тръмп и Байдън са влезли в дуел, в рамките на който са демонстрирали контраста на политическите си стилове и подходите си към ключови въпроси.

Въпреки разликите всеки от тях успя да изложи своите аргументи по темите.

Сблъсък на идеи

COVID-19 и икономиката заеха централно място в разговорите. В посланието на Байдън стои идеята за строги правила в борбата с пандемията. Тръмп продължи да се противопоставя на препоръките на собственото си правителство като носенето на маски.

Снимка: Reuters

Тръмп обясни, че няма проблем с маските и казва на хората да ги носят.

„Преди дни излезе твърдение, в което се казва, че 85% от хората с маски хващат коронавирус. Така че…“, обясни той.

Снимка: Reuters

Си Ен Ен обаче подчертава, че твърдението е невярно. Цифрата 85% съвпада с проучване на Центъра за контрол на заболяванията (CDC), но тя се отнася за конкретна група от хора и за конкретен период от време.

Байдън обясни, че думите на един президент са важни и когато той не носи маска и се присмива на тези, които го правят, то хората биха си казали, че „може би не е толкова важно“.

Снимка: Reuters

Запитан от модератора какво мисли за спорния Законопроект за престъпността (Crime bill) от 1994 г., на който Байдън е автор, кандидатът отговори, че е било грешка да го подкрепи. Все пак обясни, че решението е опряло и до местната власт, като по думите му чернокожите кметове също са го одобрили.

За първи път Доналд Тръмп заяви, че ще има мирно предаване на властта, ако загуби изборите. Все пак той продължава да се съмнява в легитимността на предстоящите избори.

Снимка: Reuters

Тръмп заяви, че не е чувал за обществото QAnon, според което страната е управлявана от враждебни към него сатанински педофили и демократи, които в крайна сметка обаче той ще унищожи. За сметка на това заяви, че осъжда белия супремасизъм от години – думи, които не произнесе по време на първия дебат с Байдън.

Двамата засегнаха теми като данъците, здравеопазването и Върховния съд на САЩ. И докато Байдън внимателно изслушваше модератора, Тръмп прекара голяма част от интервюто в спор.