Съдебно жури в Ню Йорк призна Доналд Тръмп за виновен по дело за сексуално посегателство срещу журналистката и писателка Елизабет Джийн Карол. Съдът обаче го оневини по обвиненията за изнасилване.

Тръмп трябва да ѝ плати над 5 милиона долара обезщетение. Така той се превръща в първия американски президент, признат за виновен за сексуално посегателство.

Случаят е от средата на 90-те години, когато Карол твърди, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на магазин. Наскоро в САЩ приеха закон, с който премахнаха давността на сексуалните обвинения.

Тръмп не се яви в съда. През социалните мрежи той заяви, че "делото е позор" и "продължение на най-големия лов на вещици за всички времена". Делото не е наказателно и изходът от него не се очаква да попречи на кандидатурата му за предстоящите президентски избори.

В началото на април Тръмп беше обвинен във фалшифициране на документи по време на президентската кампания през 2016 г. Според прокуратурата в Ню Йорк целта била да се прикрие информация, която би попречила на Тръмп да спечели изборите.