Първи пряк сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се състои в Кливлънд пет седмици преди изборите за президент на САЩ на 3 ноември. Дебатът между настоящия държавен глава и кандидата на Демократическата партия ще бъде излъчен по телевизията.

Той ще бъде разделен на 6 сегмента от по 15 минути, като се очаква обявените теми да предизвикат разгорещен спор.

Байдън вероятно ще атакува Тръмп както за неплащане на данъци след публикуването на доклада на „Ню Йорк таймс“, така и относно справянето му с пандемията от COVID-19.

Тема ще бъде и породилото критики бързо намиране на номинация за овакантеното място от съдията във Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг.

Сред останалите теми по време на предизборния сблъсък ще са състоянието на икономиката, расовото неравенство и насилието в градовете на Съединените щати, както и честността на изборите.

Водещ на диспута ще бъде журналистът от „Фокс Нюз Сънди“ Крис Уолас. Очаква се той да привлече около 100 милиона зрители.

На този фон проучване на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си Нюз показва 10% преднина за Байдън, а според друго допитване Байдън води в ключовия щат Уисконсин, в който Тръмп спечели през 2016 г.