След продължило до късно заседание на парламента в Гърция, законопроектът за сключване на брак между еднополови двойки в страната беше приет. Последваха бурни реакции от еднополовите двойки в южната ни съседка.

Гьота Колаити и съпругата й Софи Рейчъл са сред еднополовите двойки, които имат сключен граждански брак извън страната, и нямат търпение да подновят обетите си като се оженят повторно и в южната ни съседка.

„Това са животопроменящи новини! Това са животопроменящи новини за хората в Гърция, за гей двойките тук, за гей хората, които искат двойно гражданство като мен, за женените двойки, за хората, които ходят често в Гърция“, споделя Софи в свое видео в ТикТок.

Снимка: Reuters

„Това лято отивам в Гърция, за да си изкарам гражданство и да се оженим там”, твърдо е решена тя.

„Толкова съм развълнувана в момента! Всички новини гръмнаха, че Гърция е първата православна страна изобщо, която узаконява гей браковете! Аз съм омъжена за гъркиня, знаете ли какво означава това – съпругата ми е гъркиня - това означава, че аз мога да отида в Гърция, да получа гражданство, дори мога да имам двойно гражданство, в една от най-горещите точки за туризъм по света!“, радва се още тя.

@thedramaticlesbian Greece becomes first orthodox country to legalize gay marriage #greece #lgbtq #greeknews #gayrights #viral #gaytiktok #greektiktok #greeklife #gay #foryou ♬ original sound - thedramaticlesbian

През 2015 г. Гърция разреши гражданското партньорство на еднополовите двойки, а през 2017 г. даде правно признание на половата идентичност, което уреди законово смяната на пола за лица над 15 години.

След влизането в сила на закона еднополовите двойки ще имат право да сключват брачен съюз в страната и да осиновяват деца. Новият закон обаче не дава възможност на двойките да използват сурогатно майчинство или асистирана репродукция, като например инвитро процедурите.

Въпреки че църквата и дясната партия „Нова демокрация“ бяха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция. Законът ще влезе в сила, след като бъде обнародван.