„Най-трудното решение” – така бившият британски премиер Тони Блеър описа военната кампания в Ирак през 2003 г. Той направи изявление пред медиите, след като по-рано днес беше публикуван доклад, според който атаката срещу режима на Саддам Хюсеин е била базирана на погрешни данни и е дошла преди да се опитат всички мирни варианти.

„Дълбоко и искрено, аз се чувствам по начин, който не може да се опише с думи”, заяви бившият министър-председател, който призна, че оценките на разузнаването са били грешни, а резултатът – „по-кървав, отколкото сме очаквали”. Блеър обяви, че поема цялата отговорност за случилото се, но все пак вярва, че „светът е по-добро място без Саддам Хюсеин”.

Той подчерта, че парламентът и правителството не са били подведени с фалшива информация и решението за войната е било взето „с добри намерения”. „Вярвахме, че трябва да променим политиките си, за да не позволим на тероризма да срещне оръжията за масово поразяване. (...) Искам хората да се поставят на мое място по това време”, заяви още бившият премиер.

Той подчерта, че след атентатите от 11 септември светът е станал различен: „Не знаехме откъде ще дойдат следващите атаки”.

„Никога няма да се съглася, че тези, които са загинали, са загинали напразно. Те загинаха в битката за глобална сигурност”, каза още Блеър. Първият коментар на роднини на загинали войници пред Ай Ти Ви беше: „Той все още лъже.