Индийската столица Ню Делхи отново осъмна в гъст смог рано в понеделник, тъй като по-хладното време увеличи замърсяването, въпреки че правителствените данни показват, че изгарянето на отпадъци в съседните щати е намаляло значително, пише Ройтерс.

Жителите на Ню Делхи и предградията му всяка зима се сблъскват с този проблем, тъй като по-студеният и тежък въздух задържа праха, вредните емисии от превозните средства и дима от изгарянето на стърнища в близките щати.

Индийското правителство наложи ограничения за движението на дизелови автомобили в града.
Снимка: EPA

Въпреки това изгарянето на остатъци от оризовата реколта е намаляло с 31% в периода от 15 септември до 30 ноември тази година, се казва в изявление на правителството.

Според данните общият брой на пожарите в земеделските стопанства в Пенджаб, Харяна и предградията на Делхи е намалял до 53 792, което се дължи на подобрените машини и биоразградители за унищожаване на растителните остатъци.

Природозащитниците често алармират, че само с борбата с пожарите в земеделските стопанства няма да се изчисти мръсният въздух в Делхи.

Индийското правителство наложи ограничения за движението на дизелови автомобили в града.
Снимка: EPA

Индийското правителство забрани всички частни строежи в града и околностите и наложи ограничения за движението на дизелови автомобили в града. Властите също така разпръснаха вода в някои квартали, за да се опитат да прочистят въздуха.

Правителството съобщи, че среднодневният индекс на качеството на въздуха се е подобрил до 320,6 пункта през ноември от 376,50 пункта през ноември 2021 г.