Продължава борбата с водните бедствия, които засегнаха обширни територии от Канада и Индия. Спасителите в Индия удвоиха усилията си в помощ на пострадалите от наводнения.

Властите се опасяват, че броят на жертвите на водната стихия може да надхвърли 6500 души. Хиляди военни и хеликоптери работят денонощно, за да измъкнат хиляди хора от водния капан. На блокираните по въздуха се доставят храна и лекарства.

"Помагаме на хората както можем - участваме в спасителни мисии, хвърляме храна и медикаменти и издирваме оцелели, като ги прибираме, ако можем да кацнем или ги изтегляме с въже", казва Випин Такаули, представител на ВВС.

Порои и свлачища, предизвикани от мусонните дъждове, досега отнеха живота на 600 души. Десетки хиляди се водят безследно изчезнали. Смята се, че мусонните дъждове тази година са най-тежките за последните 6 десетилетия.

Междувременно властите в канадската провинция Албърта евакуираха още 10 000 души от заради опасност от наводнения. В Калгари нивото на двете реки Боу и Елбоу спадна, но извънредното положение остава в сила. Водната стихия досега отне живота на 4-ма души в Албърта, потопи стотици къщи, отнесе пътища и мостове и прекъсна електропроводи.

Извънредно положение бе обявено и в някои части на Малайзия, но поради друга причина. Огньове, запалени с цел разчистване на стърнища, предизвикаха гъст смог, който повиши нивата на замърсеност на въздуха много над допустимите стойности. Властите препоръчаха на хората да не напускат домовете си. Явлението засегна и столицата Куала Лумпур, където видимостта е силно затруднена.