Нощите в индийската столица Делхи стават все по-неприятни и опасно горещи, тъй като хората в най-многолюдната страна в света не усещат никаква почивка от екстремно високите температури.

Северна Индия преживя горещо лято, като в една част на столицата Делхи по-рано този месец бе регистрирана най-високата температура в страната - 49,9 градуса по Целзий. Но задушаващата жега продължава и след като слънцето е залязло, пише Си Ен Ен. 

Градът се охлажда само с 8,5 градуса през нощта в сравнение с 12,2 градуса в градските покрайнини, се посочва в доклад, публикуван от Центъра за наука и околна среда. миналия месец. В него се проследява градският топлинен стрес в Делхи.

Топлите нощи лишават хората от почивка и възстановяване след дългите часове на излагане на потискаща жега, особено за хората без достъп до климатик.

Шофьорът на велосипедна рикша Сагар Мандал казва, че има все по-малко пътници, защото хората предпочитат климатизираните таксита пред транспорта на открито.

Снимка: Reuters

„Тялото ми не може да издържи, но трябва да продължа да карам колело. Свикнали сме с физическия труд, не се оплакваме от това. Но тази жега не е нормална, нещо трябва да се промени. Никой не се интересува дали ще живеем, или ще умрем“, казва 39-годишният мъж.

Нихил Кумар, шофьор на авторикша, казва, че работните му дни стават все по-дълги и трудни на фона на горещините.

„През нощта не става по-добре, дори през нощта се потя, снощи валя малко дъжд, но вижте колко е горещо днес, няма никакво облекчение“, казва 26-годишният водач.

Учените предупреждават, че по-топлите нощи са последица от климатичната криза и увеличават рисковете за здравето от топлинния стрес.

Проучванията показват, че по-високите температури през нощта затрудняват заспиването и намаляват дълбоките вълни и REM (бързо движение на очите), които са от решаващо значение за възстановяването и освежаването на организма през нощта.

В Съединените щати, например, нощите се затоплят по-бързо от дните в по-голямата част от страната, установи Националната оценка на климата за 2018 г.

Шофьорът на велосипедна рикша Мандал казва, че е спал на покрива на дома си с известна надежда за по-хладен въздух, но само за няколко часа.

„Тези дни почти не спя“, казва той.

Според проучване от 2019 г. излагането на топлинни вълни по време на бременност може да бъде свързано с неблагоприятни последици, като преждевременно раждане. Възрастните хора може да имат по-висок сърдечен ритъм и по-голям физиологичен стрес, когато спят при по-високи температури. Австралийско проучване от 2008 г. дори установява, че смъртните случаи, дължащи се на психични и поведенчески разстройства, се увеличават по време на горещи вълни, особено при по-възрастните хора.

Недостиг на електроенергия, проблеми с водата и топлинен стрес

увеличаването на нощните горещини е още по-често срещано явление в градове като Делхи поради ефекта на градския топлинен остров, при който метрополисите са значително по-горещи от околностите си. Районите с много асфалт и плътни бетонни сгради поглъщат повече слънчева топлина, отколкото районите с много паркове, реки и улици с дървета.

Горещите дни и нощи поставят на изпитание възможностите на електропреносната мрежа и водоснабдяването в страната, а натоварването на ресурсите вече води до заболявания на хората.

„Живеем в този квартал от 40 години, но никога не сме виждали такова лято“, казва 60-годишната Каляни Саха, жителка на столичния квартал Ладжпат Нагар.

„През последните два часа нямаше ток, посред бял ден това е непоносимо“, добавя Сах, като заяви, че прекъсването на тока прави безполезна и климатичната им система.

„Получаваме вода само веднъж на ден и тя е гореща, освен ако не напълниш кофа и не я оставиш да изстине цял ден, преди да я използваш, не можеш да се изкъпеш в тази вода“, казва тя.

Саха добави също, че внукът ѝ е болен от една седмица.