Най-малко 19 души са ранени по време на протестната демонстрация снощи в Скопие. Македонската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството хора. Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, заради обвинения от страна на опозицията, че е прикрил убиеца на Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.  

Според местните медии демонстрантите са били между 2000 и 3000 души. Те скандираха "Убийци, убийци", подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.

Консервативният премиер Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев, който огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. Този конфликт се превърна в сериозна заплаха са крехката македонска демокрация.

При поредното си разкритие Заев огласи вчера десетина аудиозаписа, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Груевски, ръководителят на разузнаването, министърът на вътрешните работи и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на Мартин Нешковски.

21-годишният младеж беше поддръжник на управляващата партия, който празнува изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие. Той поиска да се качи непоканен на трибуната, заради което бе пребит до смърт. Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.

Заев обвинява Груевски, че е подслушвал нелегално 20 000 македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски обаче твърди, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово