Британският премиер Тереза Мей прикани бунтовните депутати да я подкрепят в последните етапи на подготовката на излизането на Великобритания от ЕС и заяви, че преговорите са в най-тежката си фаза, макар и постигането на споразумение да е близо, предаде Ройтерс.

"Службата на националния ни интерес изисква да запазим самообладание на тези последни етапи на преговорите, които са най-тежката част", каза Мей. Тя припомни, че през последните три седмици правителството й е постигнало договорености за повечето въпроси от брекзита – от Гибралтар до сигурността.

"95 процента от Споразумението за напускане и протоколите му са уредени", заяви британският министър-председател.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица обаче споразумението за брекзита изглеждаше също толкова далечно, колкото и преди месеци, а дипломати и други официални представители на ЕС казаха, че Мей не е предложила нищо ново за излизане от задънената улица, отбелязва Ройтерс.

Споменаването на възможността да се удължи преходния период след брекзит разгневи евроскептиците в Консервативната партия, които се боят, че Мей ще договори споразумение, което да превърне Великобритания във "васална държава", която не може напълно да напусне ЕС, нито да сключва самостоятелно търговски сделки с други държави.

Вот на недоверие на британския премиер може да бъде задействан, ако 48 депутати консерватори изпратят писма с такова искане на председателя на парламентарната си група. Според в. "Сънди таймс" вече са изпратени 46 такива писма.