Очаква се утре Тереза Мей да поиска официална отсрочка от Европейския съюз за брекзит. Опозицията се готви да поиска вот на недоверие на премиера, ако и този опит за споразумение се провали.

Евролидери искат ясно разписани промени в споразумението за брекзит преди да дадат съгласието си за евентуална отсрочка. Брюксел вече е готов и за напускане на Великобритания без сделка.

„Искаме най-малкото възможно отлагане, искаме този път да направим сделката както трябва, за да продължим напред. Затова е нужно и Европейският съюз да ни даде отсрочка”, каза министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд.

„Председателят на парламента ясно заяви, че премиерът не може да внесе същия план. Тя загуби два поредни вота в голяма мнозинство и е време да предложи нещо различно”, заяви председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

За да стане още по-объркана темата за брекзит, председателят на парламента избегна с блестящ британски хумор журналистическите въпроси за решението да блокира плана на Тереза Мей, ако не бъде преработен.

„Очевидно вече сте изпили много кафета или чайове. Загрижен съм за вас. Искам да ви кажа, че носите много внушителна шапка с помпон, не съм сигурен каква точно е тя. Сигурен съм обаче, че хората са ви много благодарни за това, че проявявате такъв интерес толкова рано сутринта”, каза Джон Бъркоу, председател на Камарата на представителите.