Един от нападателите в Лондон участвал в документален филм за джихадисти, заснет от британския Канал 4, разкриват анонимни източници на в. „Телеграф”. Смята се също, че се опитал да стигне до Сирия, но не успял.

Тази информация не е потвърдена от официалните власти.

Мъжът е заснет във филм, озаглавен „Съседът ми, джихадист”, който проследява действията на радикални ислямисти във Великобритания.

Предполагаемият терорист е работил за лондонския транспортен оператор „Ти Еф Ел”, както и в клон на веригата за бързо хранене „Кей Еф Си”.

Според роднини мъжът се опитал да отиде в Сирия, за да се включи във войната там, но бил разубеден от семейството си. Жена му била бременна по това време и той се разколебал.

Документалният филм „Съседът ми, джихадист” е едногодишно разследване под прикритие. Предполагаемият атентатор е заснет на събитие на Мохамед Шамсудин, спорен ислямистки проповедник.

При своя лекция пред джамия в Лондон Шамсудин заяви, че „Шериатът идва във Великобритания” и че „черното знаме ще се вее над „Даунинг стрийт 10”.

В документалния филм присъстват и кадри как Шамсудин и предполагаемият атентатор се молят пред знаме на „Ислямска държава”. При заснемането на филма двамата мъже са били задържани за около час от полицията, но знамето не било открито.

Очаква се днес следобед британските власти да разкрият самоличността на тримата атентатори, които отнеха живота на 7 души и раниха близо 50 други.

Документалния филм можете да видите тук: