За по-слабо заинтересованите от близкоизточната политика дипломатическият скандал, който тресе от тази сутрин арабския свят, определено е изненада. Решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Йемен и (част от) Либия да прекратят всякакви отношения с Катар всъщност е част от дълъг сюжет, който се простира с години назад.

Емирството беше обвинено от останалите арабски страни, че подпомага терористи и се меси във вътрешните им работи. Именно същото обаче твърдят и от Доха днес, като сравняват ситуацията с поставяне под попечителство.

Конкуренцията между Саудитска Арабия и ОАЕ, от една страна, и Катар – от друга, на моменти е почти толкова сериозна, колкото между сунитските монархии и шиитската суперсила Иран.

През 2014 г. имаше подобно напрежение, като Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ изтеглиха посланиците си от Катар за няколко месеца отново с твърдението, че страната се опитва да оказва политическо влияние далеч извън своите граници.

Именно по линия на т.нар "мека сила" често е критикувана дейността на свързаната с властта в Доха световна телевизия „Ал-Джазира”. Тя подкрепяше властта на „Мюсюлмански братя” в Египет, която беше свалена с държавен преврат и нейни журналисти бяха арестувани. Освен това тя активно отразяваше гражданските протести в Бахрейн, които властите спряха със сила.

Като отговор на „Ал-Джазира”, Саудитска Арабия от няколко години развива канала „Ал-Арабия”, който обаче все още не е сериозен конкурент в битката за влияние върху многомилионната аудитория.

Значително ефирно време обаче гълтат скандалите между Риад и Доха през последните няколко седмици. В края на април голямата сунитска коалиция, която се бори с шиитските бунтовници в Йемен се пропука след отстраняването от власт на двама местни лидери. Срещу ОАЕ се чуха директни обвинения, че действа като окупатор. Не от кого да е, а от йеменския президент.

На 20 май американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия. Според много наблюдатели, той е препотвърдил подкрепата си за водената от кралството политика.

Три дни по-късно на форум в САЩ бившият военен министър Робърт Гейтс остро разкритикува Катар заради подкрепата, която страната оказвала на ислямисти. Според Доха, той е направил това изказване след разговор с посланика на ОАЕ във Вашингтон.

На 24 май на сайта на държавната информационна агенция на Катар за кратко се появи изказване на емира на страната, в което той критикува американската външна политика, предрича кратък мандат на Доналд Тръмп и призовава за диалог с Иран. По-късно властите обявиха, че страницата е била хакната и съобщението не отговаря на истината. ФБР се вклчиха в разследването на кибератаката, но скандалът се разгоря.

Хакерите се оказаха в светлината на прожекторите и на 3 юни, когато публикуваха голямо количество имейли, за които се твърди, че са на посланика на ОАЕ в САЩ. От тях излиза, че дипломатът поддържа изключително близки връзки с произраелски тинк-танк с добри контакти в американското политическо ръководство.

Два дни по-късно дойде късането на дипломатически отношения, гоненето на посланици и отклоняване на полети, което прати скандала между Катар и останалия арабския свят в нова фаза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!