Телата на петимата пътници, които се отправиха към останките на кораба "Титаник" с подводницата „Титан“, вроятно никога нямат да бъдат извадени от Атлантическия океан, коментират от бреговата охрана на САЩ.

На борда на "Титан" бяха британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син Сюлейман, изпълнителният директор на компанията OceanGate, която прави експедицията - Стоктън Ръш, и френският изследовател Пол-Хенри Наржеоле.

Специално устройство - ROV, управлявано дистанциооно откри барокамерата на батискафа, заедно с други отломки, на 3,6 метра от носа на „Титаник".

„Ще продължим да работим и да претърсваме района там долу, но в момента нямам отговор за перспективите. Невероятно сложно е да работим на такава дълбочина. Специалният апарат все още прави претърсвания в зоната, но през следващите 48 часа той ще бъде изваден от водата“, заявява контраадмирал Джон Маугер, цитиран от „Индипендънт“.

Той посочи, че през последните 72 часа сонарните буйове, които са били вкарани заради търсенето във водата, не са открили никакви доказателства за имплозия, което предполага, че това се е случило още в началото на гмуркането.

Подводната имплозия означава внезапно срутване навътре на плавателния съд заради огромното налягане на дълбочината, към която се е гмуркал.

Катастрофалната имплозия е „невероятно бърза" и се случва само за част от милисекундата, посочва Айлин Мария Марти, бивш морски офицер и професор в Международния университет във Флорида.

Не е ясно къде или на каква дълбочина е бил "Титан", когато е настъпила имплозията, но останките на "Титаник" се намират на близо 4000 метра под морското равнище. Потопяемият апарат е бил на около 1 час и 45 минути от приблизително двучасовото спускане, когато е загубил контакт.

Телата на загиналите се намират на голяма дълбочина, която се характеризира с екстремен студ,  силно налягане и непрогледна тъмнина.

Какво се случва с тялото при имлозия на подводницата?

Внезапната промяна в налягането по време на имплозия би причинила незабавна травма на човешкото тяло, като по същество то се разпада. Спецификите обаче зависят от различни фактори - включително дълбочината, на която е случил инцидентът и конкретните характеристики на подводницата.

 Как се разлагат телата на дъното на океана?

Разлагането на дъното на океана е бавен процес поради екстремния студ, силното налягане и пълната липса на слънчева светлина. Телата първо ще бъдат обект на различни организми в океана. Накрая във водната среда ще има скелетни останки, които по-късно ще се превърнат и в част от екосистемата на окена.

Защо телата трудно ще бъдат извадени?

Изваждането на тела от такива екстремни дълбочини е невероятно предизвикателство. Изисква специализирано оборудване и крие значителни рискове, поради което рядко се предприема. Малко вероятно е телата да са запазени при катастрофалната имплозия.

Каква е съдбата на телата на пътниците на „Титаник“ в сравнение с тези на подводницата „Титан“?

И в двата случая екстремното налягане, ниската температура и ограничената светлина водят до сходни процеси на разлагане. Конкретните условия ще зависят от фактори като точната дълбочина и съществуващия морски живот на конкретното място.

Могат ли телата на пасажерите на „Титаник“ да бъдат открити при съвременните търсения?

Предвид изминалото време и дълбоководните условия, е много малко вероятно това да се случи.

Какво е станало с телата на пътниците от „Титаник“, които никога не са били открити?

Телата, които не са били открити, вероятно са претърпели разлагане при описваните екстремни условия.

Има ли тела на пътници от „Титаник“ на дъното на океана?

Точната съдба на всички тела от катастрофата на „Титаник“ е неизвестна. В дните след трагедията през 1912 г. някои тела бяха извадени от преминаващи кораби, но други остават в океана. Днес изследователите смятат, че вероятно няма разпознаваеми човешки останки на мястото на развалините на „Титаник“. Вместо това все още може да съществуват останки от дрехи, обувки и други лични вещи, които са били по-устойчиви на разлагане. Полето от отломки на "Титаник" е обширно, обхваща около 24 квадратни мили, а не цялата зона е проучвана.