Вносът на американско уиски и бърбън в Европа е спаднал с 21%  от юни 2018 г. досега, според данни на Съвета на спиртните напитки в САЩ, съобщава „Ройтерс”.

Причината е, че чуждите правителства, станали обект на новите мита на президента Доналд Тръмп, в ответ  налагат високи тарифи върху вноса на американските дестилерии.

Производителите на спиртни напитки в САЩ дори се страхуват, че плановете за нови тарифи на администрацията на Тръмп ще доведат и до съответното увеличение на плащанията върху техните продукти в САЩ.

За 12-те месеца преди въвеждането на европейските мита върху американските спиртни напитки САЩ са изнесли за Стария континент бърбън и ръжено уиски на стойност 757 милиона долара. За периода от юли 2018 до юни 2019 г. износът е спаднал до 597 милиона, след като ЕС въведе 25% мито върху американското уиски.

Това е голям удар върху производителите на бърбън и уиски в САЩ, за които европейският пазар носеше големи печалби. Дори производителят на най-прочутото тенеси уиски, което има изключително много почитатели в Европа, отбелязва, че е загубил близо 125 милиона долара заради нововъведените тарифи.

Представителите на някои дестилерии заявяват пред „Ройтерс”, че преди юни 2018 г. тяхната продукция се е продавала в Европа на цени по-ниски от ирландското и шотландското  уиски, което е било голямо предимство за тях. 

Снимка: iStock

Паралелно с това през последните години в Европа се засили интересът към бърбъна като напитка. Асоциацията на дестилериите в Кентъки съобщава, че през 2018 г. продукцията на техния бърбън достига най-високото си ниво от 1972 г.

След въвеждането на новите мита обаче много европейски дистрибутори губят интерес да предлагат американските напитки. Много спиртовари в САЩ се оплакват, че са на загуба, тъй като са направили допълнителни инвестиции като закупуването на бутилки по европейски стандарт от 700 милилитра.

Ситуацията може да се влоши още повече, след като търговският представител на САЩ обяви, че се готви да се приемат до 100% мито на европейски спиртни напитки и вино на стойност 1,8 милиарда долара.

Мярката е в отговор на европейската помощ за самолетопроизводителя „Еърбъс”, която е в основата на търговски спор между САЩ и ЕС, продължаващ вече 15 години.

Председателят на Съвета на спиртните напитки Крис Суонгър призовава Вашингтон да не налага новите тарифи и да не превръща сектора в „съпътстваща щета” на търговския диспут между САЩ и ЕС.

Снимка: iStock

Освен износът към Европа, страда също и експортът на американско уиски и бърбън за Китай, Турция, Канада и Мексико. Тези страни също са наложили високи мита заради търговски конфликти със САЩ.

Според представители на бранша кризата може да доведе до закриването на между  11 200 78 600 работни места.