Военнослужещите от австралийския контингент в Афганистан вече получават специални брифинги преди разполагането им в страната, да се пазят от фалшиви профили във „Фейсбук”, които се използвали за събиране на разузнавателна информация, пише електронното издание на британския ежедневник „Телеграф”.

„Талибаните са използвали снимки на красиви жени като лица на фалшиви профили във „Фейсбук” и по този начин са ставали приятели с войниците”, се казва в доклад на австралийското правителство.

„Повечето хора не си дават сметка, че някой който използва фалшиви профили, като например далечен приятел от училище, могат всъщност а събират информация и данни за придвижването на войските. Малцина осъзнават рисковете от събирането на информация и как моделите на поведение могат да бъдат разкривани с времето”, подчертава още докладът.

Официалният документ също така препоръчва приятелите и семействата на войниците да бъдат предупреждавани за опасностите от разкриване в социалната мрежа на информация, включително имената на войниците, чиновете и местоположението им.