Ако санкциите срещу Афганистан останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци. Това предупреждение отправи правителството на талибаните в изявление, цитирано от „Франс прес“.

„Отслабването на афганистанското правителство не е в ничий интерес, тъй като може директно да се отрази на света и на неговата сигурност и да доведе до икономическа миграция на хора, желаещи да напуснат Афганистан", заяви новият афганистански министър на външните работи Амир Хан Мутаки пред западни дипломати, по време на срещите им през последните дни в Доха.

Талибаните успяха през август да свалят от власт поддържаното от САЩ афганистанско правителство и обявиха, че създават Ислямско емирство Афганистан. Международната общност обаче въведе санкции срещу талибанския режим, което доведе до сериозни икономически проблеми за централноазиатската страна.

Европейските страни се опасяват, че при рухване на афганистанската икономика голям брой афганистански мигранти ще потеглят към Европа, отбелязва АФП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!