Афганистанците с редовни документи ще могат да пътуват с пътнически полети и след 31 август. Това са обещали талибаните на германски представители, които водят преговори с тях, съобщи БТА.

„Станекзай ме увери, че афганистанците с редовни документи ще имат възможност да пътуват с пътнически полети и след 31 август“, написа в „Туитър“ Маркус Потцел, който преговаря с талибаните в Доха. Германският представител има предвид ръководителя на бюрото на талибаните в Доха Шер Махамад Абас Станекзай, с когото се е срещнал вчера.

„Разговаряхме за спешната нужда летището в Кабул да продължи да функционира като предпоставка за присъствието на дипломати и неправителствени организации в Афганистан“, изтъкна Потцел.

В същото време талибаните забраниха на жените да излизат от домовете си – за „тяхна безопасност“.

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди своя план да изтегли американските военни от Афганистан до края на август. 

Съединените щати започнаха поетапно изтегляне на останалите си военни части. От Пентагона предупредиха, че в последните 2 дни до 31 август приоритет ще бъдат именно собствените им войници и оборудване.

Европейските държави спряха или се готвят да прекратят евакуационните си полети от Афганистан в следващите дни и часове. През последното денонощие от летището в Кабул е излитал по един самолет на всеки 40 минути.

Греманският канцлер Ангела Меркел обяви, че странта ѝ ще се опита да евакуира афганистанци и след изтеглянето на международните сили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!