Талибаните спират да пускат афганистанци да напускат страната от летището в Кабул, обяви техен говорител. Съюзниците на САЩ настояха евакуацията от страната да продължи и след 31 август, но след консултации с екипа си за национална сигурност американският президент Джо Байдън реши да се придържа към плана.

Чуждестранните граждани могат да продължат да пътуват до летището, но огромните тълпи от афганистанци, които се събираха там през последните дни, трябва да се върнат у дома и безопасността им ще бъде гарантирана, казаха още талибаните.

„Искаме всички чуждестранни граждани да бъдат евакуирани до 31 август. И няма да позволим на афганистанците да напуснат страната“, заяви Забихула Муджахид.

За 10 дни западните държави са евакуирали над 58 000 души, но расте тревогата, че няма да успеят да изтеглят всички до 31 август. Пентагонът увеличи полетите и сега от Кабул на всеки 45 минути излита по един самолет.

Извънредната среща на Г-7 също не доведе до удължаване на срока за евакуация, но лидерите се договориха да продължат да работят за това.

"Всички се съгласихме, че нашият морален дълг е да помагаме на афганистанския народ и да окажем максимална подкрепа, доколкото условията го позволяват”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ООН предупреди, че новата власт извършва тежки престъпления.

„Освен всичко друго, те включват и масови екзекуции на цивилни и на бивши бойци от правителствената армия, ограничаване правата на жените като забрана да излизат сами, а на момичетата се забранява да ходят на училище. Извършва се и насилствена мобилизация на млади момчета“, обясни Мишел Бачелет, Върховен комисар на ООН за правата на човека.

Днес талибаните официално препоръчаха жените да си останат у дома заради собствената си сигурност.