Афганистан е мястото, където ситуацията ескалира за секунди. Мястото, където в момента е фокусирано цялото обществено внимание.

14 българи се оказаха "в окото на бурята" и трябваше да бъдат евакуирани спешно от превзетата от талибаните страна. Двама от тях са Краси Панчев и Светослав Зъмчев.

Снимка: bTV

"Друго е да стъпиш на родна земя. В моментите, в които много хора, си мислят, че България е изоставила своите граждани, да получиш подкрепа от институциите. Аз лично съм много благодарен на МВнР, Държавна агенция „Национална сигурност“, които постоянно поддържаха връзка с нас и се опитваха да ни помогнат по всякакъв начин", разказва Замчев.

Двамата споделят, че напрежението в Афганистан, което наблюдаваме през последните две седмици, всъщност е започнало да се усеща доста отдавна.

Снимка: bTV

"По наше наблюдение още, след като Тръмп обяви изтеглянето на войските си, Байдън стана президент и се опита да забави това изтегляне. Тогава започна да се усеща напрежението от страна на талибаните заради това забавяне и тези срокове", каза Панчев.

Според Светослав Зъмчев причината за успеха на талибаните се крие в ниското ниво на развитие на афганистанската нация.

"Предполагах, че базирано на историята, след като руснаците се изтеглиха, правителството може да издържи още две години, но то се сгромоляса само за шест месеца. Талибаните просто чакаха своя момент. Емоционалното развитие на афганистанците е подтиснато, нивото на образование е ниско, което дава възможност за лесна манипулация", обясни Светослав Зъмчев.

Панчев описа и ситуацията на летището в Кабул, запечатала се в съзнанието му.

"Тълпи от хора, бягащи в паника. Тези хора са готови през всичко, само да стигнат до летището, откъдето така или иначе пак не могат да излетят. Имаше атаки, спираха се полети, беше неконтролируемо", разказа той.

Според българите в момента талибаните искат да покажат друго лице, но това ще се промени след крайния срок за изтегляне - 31 август.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!