Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че сега не е моментът за самодоволство в борбата с коронавируса, въпреки положителните новини за възможни ваксини, предаде Ройтерс.

"Точно в момента сме изключително притеснени от нарастването на броя на случаите на COVID-19, което виждаме в някои страни", заяви в Туитър генералният директор на организация Тедрос Аданом Гебрейесус. "Особено в Европа и в двете Америки здравни работници и здравни системи са на точката на пречупване", предупреди той.

От началото на пандемията сред работещите в централата на СЗО в Женева е имало 65 случая на заразяване, съобщи на виртуална пресконференция Мария ван Керхов, технически ръководител на СЗО в борбата с епидемията.

"Имахме няколко свързани случая миналата седмица. Всички са добре, всички имаха леки симптоми или бяха асимптоматични", добави тя.

Днес Гебрейесус излезе от карантина, след като беше изложен на коронавируса, припомня Ройтерс.

Генералният директор заяви, че не вижда нужда да се подлага на тест и не е имал симптоми. "Сега е 17-ия ден и следвах процедурите.

Поради липсата на симптоми и пълното спазване на процедурите не видях смисъл от тестване", като той и добави: "Мога да ви уверя, че съм добре и всъщност съм много, много зает. Най-важното нещо е да се следва процедурата".

Над 54,44 милиона души по цял свят са се заразили с коронавируса, а 1 318 042 са починали, показва преброяване на Ройтерс. Случаи на заразяване са регистрирани в над 210 страни и територии от откриването на първите случаи в Китай през 2019 г..

Борбата срещу коронавируса не е избор между живота и препитанието, подчерта Гебрейесус на виртуална пресконференция в Женева. "Най-бързият начин за отваряне на икономиките е да бъде победен вирусът", добави той, цитиран от БТА.

Генералният директор на СЗО подчерта, че лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат този уикенд, което ще им позволи да поемат финансови и политически ангажименти към глобалния механизъм КОВАКС, създаден за предоставяне на ваксини срещу COVID-19 на по-бедните страни.