Рекордните 3,6 милиона души са се заразили с коронавирус по света за седмица. Това е най-високият показател от началото на пандемията, съобщи Световната здравна организация.

Жертвите са с 54 000 повече. За последната седмица общият брой на случаите се е увеличил с 8% спрямо предходната седмица. Към 8 ноември в света са регистрирани около 49,7 милиона заразени и над 1,2 милиона починали от болестта.

Най-висок дял има Европа, откъдето са дошли над половината от потвърдените заразени.

Старият континент продължава да бележи рекорди в пандемията. Испания регистрира над 17 000 новозаразени и 400 починали за денонощие. Това е най-големият брой от началото на втората вълна.

Във Франция новите случаи са дори повече - 22 000, въпреки въведената национална карантина.

От тази нощ Гърция затвори границите си за туристи.

Пропускат се само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти, както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. 

Унгария също въвежда нови мерки, за да се ограничи заразата.

"Ако броят на заразените нараства с такива темпове, нашите лекари, сестри и болници няма да могат да поемат тази тежест. Затова трябва да облекчим товара, да намалим броя на инфекциите, тъй като носенето на маски само по себе си не може да забави разпространението", каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Мерките включват разширяване на вечерния час и забрана на всички публични събития. Университетите и гимназиите преминават на онлайн обучение.

От днес вечерен час въвежда и Албания.

В Северна и Южна Америка общият брой на заразените е нараснал с над 1 млн. души до над 21 млн. души. В Югоизточна Азия за седмицата са се заразили над 390 000 души и общият брой вече е над 9,6 милиона.

В САЩ за седмица заразените са нараснали с над 684 000, а в Индия - с над 323 000.