Националните карантини могат да се избегнат, ако хората спазват противоепидемичните мерки и контролът на властите се засили. Това съобщиха от Световната здравна организация днес и посочиха, че 46% от положителните за COVID-19 тестове миналата седмица са регистрирани в Европа, превръщайки Стария континент в епицентър на заразата.   

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус уточни на виртуален брифинг, че все още е възможно да се овладее пандемията. „Не трябва да се предаваме", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

„Когато лидерите действат бързо, вирусът може да бъде потиснат“, настоя той. Неговият коментар идва ден, след като началникът на кабинета на американския президент Доналд Тръмп – Марк Медоус заяви пред Cи Ен Ен, че фокусът на администрацията е преминал към смекчаване на последиците, а не премахване на вируса. 

„Няма да контролираме пандемията. Ще контролираме факта, че получаваме ваксини, терапевтици и други смекчаващи мерки", каза Медоус, сравнявайки по-смъртоносния COVID-19 със сезонния грип. 

Европа се нуждае от "сериозно ускорение" в борбата срещу коронавируса, предупреди Световната здравна организация.

Експертите подчертават, че липсва ефективна система за проследяване на контактните на заразените и много страни отново са заплашени от възможността за пълна карантина в следващите седмици.

В Италия новите ограничения предизвикаха недоволство и сблъсъци с полицията. Заведенията в страната вече ще работят до 18 часа.  Отново затварят кина, театри, фитнеси и спортни зали.

В Белгия здравните власти алармират, че свободните легла в болниците са на изчерпване.

Разследване на BBC разкри, че заради липса на персонал, 10 болници в Лиеж са поискали от лекарите, които са с положителен тест, но без симптоми, да продължат да работят.

„Тук вече стигнахме до момента, в който изписваме хората един ден по-рано, за да сме сигурни, че можем да се погрижим за всички. Има риск те да се върнат, разбира се“, заяви Филип Девос, ръководител на интензивно отделение.

Във Франция здравните експерти предупредиха, че броят на новите случаи с COVID-19 може достигне около 100 000 на ден - два пъти повече от официалната цифра.

А Русия регистрира рекордните 17 347 новозаразени за денонощие.