Световната здравна организация обяви епидемията от маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве.

Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която организацията може да издаде. 

Досега са регистрирани над 16 хиляди случая на заразени в 75 държави. Броят на инфекциите се е покачил със 77 процента от края на юни до началото на юли.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус взе това решение въпреки липсата на консенсус сред експертите от комисията по извънредните ситуации на СЗО. Това е първият път, в който ръководителят на СЗО предприема такова действие, отбелязва Асошиейтед прес. 

Очаква се обявяването на епидемията за извънредна ситуация да стимулира инвестициите в лечението на заболяването.

"Изправени сме пред епидемия, която бързо се разпространява по света и се разпространява по нови начини, за които знаем твърде малко и които покриват критериите (за извънредна ситуация), предвидени в международните здравни разпоредби", изтъкна ръководителят на СЗО.

"Знам, че това не беше лесен и недвусмислен процес и че има различни гледни точки сред членовете" на експертната комисия, каза още той.

Извънредна ситуация означава най-висока степен на тревога, която СЗО може да обяви, но това не означава задължително, че заболяването е особено заразно или смъртоносно.

Майкъл Райън, ръководителят на службата на СЗО за извънредните ситуации, заяви, че Тедрос е взел решение да категоризира епидемията по този начин, за да гарантира, че международната общност възприема сериозно заплахата.

Световната здравна организация предприема мярката за втори път в рамките на две години. През януари 2020 г. пандемията от COVID-19 също беше обявена за глобална опасност.