Въпреки настъплението на коронавируса у нас и опасенията от болестта - голяма част от сънародниците ни са негативно настроени към евентуално поставяне на ваксина.

Това сочат данните от изследване на Световната здравна организация за нагласите и поведението на българите по време на пандемията.   

Около 37 % от анкетираните твърдо заявяват, че няма да се ваксинират срещу COVID – 19.

Почти половината - 47 на сто, са против задължителната ваксинация, а приблизително същият е и процентът на хората, които обявяват, че няма да си поставят ваксина, ако вече са преболедували вируса.

В същото време, 59% изпитват страх от коронавируса, а над 60 на сто се чувстват безпомощни срещу заразата.

Според изследването най-често това са по-възрастните хора или тези с по-ниска образователна степен.

По-голямата част от анкетираните приемат противоепидемичните мерки. 

Недоволство обаче има срещу носенето на маски на открито и срещу ограничаването на движението  между населените места.

Немалка част от анкетираните вярват в конспиративни теории и това ги кара да отхвърлят ваксините, става ясно от изследването.

„Причините се коренят най-вече във фалшиви вярвания, че ваксината има други намерения, конспиративни теории“. В сравнение с други страни от Европа ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси, например пандемията“, обясни доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Има ли вече ваксини за лечение на коронавирус и какви са плюсовете и минусите им – отговорите утре сутрин в предаването "Тази сутрин". Гост ще бъде председателят на Асоциацията за клинични проучвания – Борислав Борисов.