Изплашени хора изпълниха улиците в Истанбул след силния трус от 6 по скалата на Рихтер. Учениците бяха изведени от училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

Срути се и едно от минаретата на централната джамия в община "Авджълар".

Снимка: btvnovinite.bg

Ето какво разказа пред bTV директорът на Българската Екзархия в Истанбул - Кадер Хаят.

„Уплашена съм, да, защото откакто съм в Турция, не съм усещала толкова силно земетресение. Говорих по телефона с общината, когато се случи. Човекът от другата страна започна да вика и крещи, че има земетресение. Той остави слушалката, а аз изхвърчах навън. И понеже са били във висока сграда са усетили силно труса, а аз, въпреки че бях на приземен етаж, където работя, също го усетих много силно. Дори не усетих как излязох навън. Улиците са пълни с изплашени хора. Още сме стресирани. От жилищната ни кооперация се обадиха и казаха да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени, тъй като може да има ново земетресение. Преди два дни също имаше земетресение, но тогава не го усетихме. Разбрахме от телевизията, че се е срутило едно от минаретата на централната джамия на община "Авджълар". За други щети все още не съм разбрала. Сградите са изпразнени, а учениците са изведени от училищата. Мобилните телефони са ограничени, свързваме се само чрез интернет”.

 

Лек страх и паника е почувствала Мария Йозтюрк, чието семейство също живее в Истанбул. Тя разказа, че дори в училищата след силния трус мерките са били затегнати – на децата е било забранено да влизат в класните стаи, дори за да вземат раниците си.

„За днес всички училища са във ваканция. Някои големи фирми също пуснаха работещите предварително в отпуска, а трафикът в Истанбул можете да предположите какъв е”, разказа Мария.