Над 80 държавни и правителствени ръководители се събират тази вечер в Париж за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война. България е представена от президента Румен Радев.

Франция настояваше да покани всички пряко или косвено засегнати страни в Първата световна война – и победители, и победени. Началото на деня днес обаче беше конфузно. Трудно беше да се прикрие напрежението между президентите на Франция и Съединените щати.

Още в самолета американският президент прочита, че в началото на седмицата френският му колега говори за обща европейска армия. Следва незабавна реакция в „Туитър”. През целия ден световните медии прослушват стотици пъти казаното от Макрон преди дни. Безспорно, той говори за европейска армия.

В съвсем друго изречение се споменава и за кибератаки от Съединените щати, Русия и Китай, но не и за военна заплаха. В този контекст срещата между Тръмп и Макрон в Елисейския дворец трябваше да покаже, че недоразумението е забравено.

„Смятам, че моите предложения за европейска отбрана са напълно в духа на приятелството и солидарността между нашите два народа и означават повече Европа в състава на НАТО, увеличаване на капацитета и поемането на нашата част от отговорността”, заяви Еманюел Макрон.

"Оценявам това, което казвате за споделянето на тежестта и отговорностите. Знаете, че моето желание е за по-силна Европа, за нас това е много важно. И това, което и двамата искаме, е да го правим по-най-добрия и най-ефикасен начин”, отвърна Доналд Тръмп.

Тази сутрин в Париж за честванията пристигна и президентът Румен Радев.

„Днес в  Париж се събираме държавни и правителствени ръководители да на почетем края на огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме – над 100 хиляди български. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка, на империалистическото мислене, на националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление, 100 години по-късно тези 3 елемента отново са във възход”, заяви президентът Румен Радев.

Тази вечер световните лидери ще вечерят заедно в Париж.

Почетната церемония е утре по обед пред Триумфалната арка, а Париж буквално ще е барикадиран. Освен изключителните мерки за сигурност около лидерите, силите на реда ще трябва да се справят и с огромно протестна акция против Доналд Тръмп.