Михаил Горбачов, Си Дзинпин, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Николас Мадуро са само част от световните лидери и политици, които изразиха почит към паметта на починалия по-рано днес лидер на Куба Фидел Кастро.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит към паметта на бащата на кубинската революция с думите, че Фидел отстоя и укрепи страната си по време на най-тежката американска блокада, когато върху него се оказваше огромен натиск.

Снимка: Reuters

Фидел Кастро ще живее вечно заяви китайският президент Си Дзинпин. „Китайският народ загуби един добър и истински другар“, отбеляза Си. „Другарят Кастро ще живее вечно“, допълни държавният глава.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си, отбелязвайки, че името му с основаниe се приема като символ на цяла епоха в най-новата световна история. "Изградената от него и неговите съратници свободна и независима Куба стана влиятелна членка на международната общност и послужи за вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро бе искрен и надежден приятел на Русия", се посочва в съболезнователната телеграма, подписана от Путин.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече Фидел Кастро изтъкнат лидер, с чиято кончина си отиде цяла една епоха.

Фидел Кастро олицетворяваше кубинската революция с нейните надежди и разочарования, каза френският президент Франсоа Оланд. Участник в студената война (...) той успя да се утвърди в очите на кубинците като символ на отхвърлянето на чуждестранното господство, допълни френският държавен глава.

Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази солидарност с кубинския народ. Венецуела е сред най-важните икономически и политически съюзници на Куба в района. "Току-що разговарях с лидера на кубинската държава Раул Кастро, за да изразя солидарност и любов към народа на Куба във връзка с кончината на команданте Фидел Кастро", написа Мадуро в „Туитър.”

Държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия лидер на кубинската революция Фидел Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век.

От другата страна на завесата

Американските медии обрисуваха днес суров портрет на Фидел Кастро, предаде АФП. Някои го описаха като "репресивен лидер", а други - като "мъчение" за десетима президенти на САЩ.

В електронните си издания тези медии отделиха голямо място на "революционния лидер, който предизвикваше" САЩ, както написа в. "Ню Йорк таймс".

"Той донесе студената война в западното полукълбо, измъчваше 11 президенти и изправи света на ръба на ядрената война", припомня същото издание. То открои и "значението" през 20-и век на тази "международна фигура", която ръководеше само един много малък карибски остров с население 11 милиона души.

Според в. "Лос Анджелис таймс" Фидел Кастро бе "революционна икона, чието влияние се усещаше много по-далече извън Куба". Същата гледна точка споделя и "Маями хералд", според който "сянката" на Фидел Кастро се бе разпростряла близо 50 години над Латинска Америка и света.

За критиците си той беше "репресивен лидер, който превърна страната си в Гулаг", твърди "Вашингтон пост".
Остава да разберем дали неговата смърт ще предизвика важни промени в управлението на Куба. Според Питър Шехтър, експерт от Атлантическия съвет - център за анализи с централа във Вашингтон - стабилността вероятно ще вземе превес.

Предавайки властта на брат си Раул Кастро, Фидел еднозначно му даде и пълна свобода да действа, а при неговото управление никога нямаше да се стигне до сближаването с президента на САЩ Барак Обама, започнало през 2014 година от сегашния държавен глава на Куба, допълва Шехтър.

И папата скърби за атеиста Фидел

Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс.

Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро.
Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба.

Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск, отбелязва "Ройтерс".