Часове остават до встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на Съединените американски щати.

С клетвата си Байдън ще поеме поста от Доналд Тръмп като 46-ия държавен глава на страната.

След атаката на Конгреса мерките за сигурност във Вашингтон са безпрецедентни. На церемонията няма да има публика и заради пандемията.

Джо Байдън прекарва нощта в Блеър хаус - къщата за гости на Белия дом, а сутринта ще започне с църковна служба, на която Байдън ще бъде заедно с лидерите на двете партии от двете камари на Конгреса, с което иска да покаже още преди началото на мандата си, че ще търси това дългоочаквано обединение на американското общество.

Темата за обединението ще бъде водеща както в речта му тази вечер, така и на цялата церемония по встъпването в длъжност.

От птичи поглед сградата на Капитолия изглежда готова за предаването на властта. От близък план обаче се вижда и усеща напрежението - десетки хиляди военни, полицаи и агенти патрулират по улиците на Вашингтон.

Снимка: bTV

„Разликата с предишни инагурации е доста очевидна. Не можеш да стигнеш дори до националния парк. Напрежението тук е осезаемо“, каза Карл Уайс, жител на Вашингтон

Напрежението, придружено от заплахи за различни атаки и пандемията от COVID-19 ще оставят тази церемония без стотиците хиляди зрители на живо.

Снимка: bTV

Церемониите започнаха снощи пред мемориала Линкълн Джо Байдън и Камала Харис почетоха жертвите на COVID-19 вече над 400 хиляди, със светлинно шоу.

Снимка: bTV

"Понякога е трудно да си спомниш, но така се лекуваме. Важно е да направим това като нация. Затова сме тук днес. Между залеза и здрача, нека в мрака да запалим светлините около свещеното езеро, за да си спомним за всички, които обичаме“, каза Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

С видеобръщение Доналд Тръмп си взе сбогом

Снимка: bTV

„Тази седмица в длъжност встъпва нова админицстрация и се моля за нейния успех да запази Америка сигурна и просперираща. Отправяме най-добрите пожелания и им желаем успех - много важна дума“, каза Тръмп.

Тръмп помилва над 143-ма, включително и бившия си стратег Стив Банън, разследван, че е използвал за лични цели дарения на привърженици на Тръмп за строене на стена по границата с Мексико.

Разликата в тона между Джо Байдън и неговия предшественик не може да бъде по-ярка от това, което видяхме на тази реч пред мемориала Линкълн. От думите на Джо Байдън лъхаше емпатия, съчувствие към жертвите на COVID и техните семейства - нещо, което не чухме в речите на Доналд Тръмп през последната година.

Той няма да присъства на встъпването в длъжност на своя наследник, което го прави първият такъв президент от 152 години в американската история.

Тази вечер очаквайте специалното студио на bTV, посветено на встъпването в длъжност на 46-ия американски президент - Джо Байдън. Началото е в 18:00 - с водещи Светослав Иванов и Иван Георгиев.