Последен ден от мандата на американския президент - Доналд Тръмп. Броени часове преди наследникът му Джо Байдън да положи клетва, Вашингтон изглежда като военна зона.

Всички основни мостове към Вашингтон затвориха в 6 часа тази сутрин. Хиляди агенти на ФБР и полиция са разположени по улиците на столицата, както и 25 000 военни от Националната гвардия.

Снимка: bTV

Бодлива тел по високите ограждения, които опасват половин Вашингтон, барикади и невиждани мерки за сигурност – жителите на столицата проявяват разбиране.

Традиционно стотици хиляди наблюдават церемонията във Вашингтон. Утре обаче близо 200 000 знамена ще символизират зрителите, които ще останат по домовете си заради пандемията. 

Снимка: bTV

Джо Байдън вече тръгна към Вашингтон от града в който живее – Уилмингтън, щата Делъуеър, но не с влак както прави през последните 40 години,  заради мерките за сигурност. 

Снимка: bTV

Семейство Тръмп обаче няма да посрещне утре сутрин в Белия дом семейство Байдън, каквато е традицията. Настоящият президент ще отлети за Флорида преди клетвата на новия президент и няма да присъства на нея - нещо, което се случва запърви път от 1869 година.

Вместо това, прощално писмо дойде от първата дама. 


„Да бъда първа дама на Съединените щати беше най-голямата чест в живота ми. Последните четири години бяха незабравими“, каза Мелания Тръмп – първа дама на САЩ.

Снимка: bTV

Според Си Ен ЕН в оставащите часове на поста се очаква Тръмп да издаде списък с президентски помилвания за близо 100 души. Сред тях са близки до него сътрудници, като информациите сочат, че президента няма да вземе решение за собственото си помилване.

Байдън ще подпише десетки укази, с които ще отмени много от политиките на Доналд Тръмп и ще върне Съединените щати обратно в Парижкото климатично споразумение.

Но още в първия ден се очаква Байдън да предложи и имиграционна реформа, която касае десетки хиляди българи в Съединените щати без легален статут. Новият  президент е готов със законопроект, който ще даде зелени карти и американско гражданство в рамките на 8 години за всички, които са били нелегално там към 1 януари тази година.

Новият вицепрезидент обеща да работи усилено и благодари на избирателите.

„Джо Байдън и аз с нетърпение очакваме да работим с вас по пътя към по-светло бъдеще за всички, особено за онези, чиито гласове не винаги са били чувани. Нека да отделим момент да празнуваме и след това да се заемем с изграждането на Америка, такава, каквато знаем, че искаме“, каза Камала Харис –  избрана за вицепрезидент на САЩ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!