В прощално обръщение президентът Доналд Тръмп призова американците да се помолят за успеха на следващото правителство. 

Часове преди церемонията за встъпване в длъжност на Джо Байдън мерките за сигурност са безпрецедентни.

В думите си Тръмп акцентира на това, че е станал първият американски президент от десетилетия насам, който не е започнал нито една нова война. Държавният глава обяви, че си тръгва от Белия дом със сърце, пълно с лоялност и радост и с пълната увереност, че за страната най-доброто тепърва предстои.

Тръмп пожела късмет на новото правителство на избрания за президент Джо Байдън, въпреки че не назова приемника си по име.

Тази година вместо традиционен концерт за встъпване в длъжност на новия президент на САЩ имаше церемония в памет на жертвите на коронавируса. Байдън пък произнесе емоционална реч, в която почти се разплака. 

Събитието бе проведено в непосредствена близост до мемориала на покойния американски президент Ейбрахам Линкълн в американската столица Вашингтон и бе първото, в рамките на което федералното правителство официално изразява почитта си към огромния брой жертви на пандемията.

Междувременно светът вече поздравява Байдън - НАТО и Европейският съюз се радват, че ще имат възможност да работят с избрания за президент Джо Байдън, за да засилят връзките със Съединените щати, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Британският премиер Борис Джонсън пък заяви, че няма търпение да си сътрудничи тясно с Байдън.

Тази вечер очаквайте специалното студио на bTV, посветено на встъпването в длъжност на 46-ия американски президент - Джо Байдън. Началото е в 18:00 - с водещи Светослав Иванов и Иван Георгиев.

Ефирът и онлайн платформите на bTV Media Group ще дадат възможност на всички да проследят събитието с преки включвания от Вашингтон на Теодора Трифонова и Ясен Дараков. Контекста ще коментират авторитетни експерти и гости, които ще осигурят присъствие на всички гледни точки и ще обяснят спецификите на церемониала. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!