Стотици рускини формираха живи вериги в Москва и Санкт Петербург в неделя, за да изразят подкрепа за съпругата на опозиционния лидер Алексей Навални и други политически затворници, съобщава „Гардиън“.

Символично те държаха цветя в чест на празника на любовта и дълга бяла лента в знак на протест срещу властта.

Повод за мирното недоволство е присъдата на руския опозиционер от 3,5 г. затвор, репресиите срещу неговите поддръжници и полицейското насилие в страната. Основната цел на протестиращите е да изразят солидарност към съпругата на Навални Юлия и останалите жени, които са били задържани от служителите на реда по време на масовите протести след завръщането му в Русия.

Снимка: EPA

„Чрез живата верига показваме, че сме за любовта и срещу насилието. Искаме свобода и справедливост“, каза пред изданието Даря Образцова, студентка в Москва. „Само любовта може да победи злото“, добави друга участничка в протеста.

Новата форма на опозиционни митинги в подкрепа на Навални наподобява живите вериги, създавани от активистки в съседен Беларус. Опозиционерът бе осъден на затвор през януари по обвинения за нарушение на стара условна присъда. Арестуването му предизвика широки протести в Русия, при които поне 10 000 души бяха задържани.

След репресиите екипът на Навални отложи масовите митинги до пролетта или лятото, но призова поддръжниците си да използват Свети Валентин, за да изпробват нови и по-безопасни форми на протест.

По време на протестите на Свети Валентин няма мащабни арести или сблъсъци с полицията.

Снимка: EPA

Руските власти обвиниха опозицията, че действа по заповед на НАТО и Запада и предупредиха, че всеки, който нарушава закона, ще бъде наказан.

"Нашите опоненти или потенциални съперници  винаги са разчитали на амбициозни, жадни за власт хора, винаги са ги използвали", заяви президентът Владимир Путин в интервю, разпространено в неделя от "Россия 24".

Любов и за Путин

По същото време, подкрепяни от Кремъл медии съобщават за масови събирания в подкрепа на президента Путин, които започват да обхващат страната.

Държавният новинарски канал "Россия 24" излъчи видеоклипове от различни градове на хора, танцуващи под патриотични песни и развяващи руски знамена, описвайки ги като „истински израз на подкрепа за Путин“.