Световни лидери призоваха за диалог между Мадрид и Барселона по повод референдума за независимост на Каталуния, пишат световните агенции.

Европейските правителства избягват да коментират пряко референдума, посочвайки, че това е вътрешен за Испания въпрос.

„Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на насилие и потвърждаваме нашия призив за политически диалог”, написа премиерът на Белгия Шарл Мишел в „Туитър”.

„Загрижен съм за ситуацията”, призна словенският министър-председател Миро Церар и призова за върховенство на закона и мирно решение.

„Емоционалният заряд е силен. Раните на недоверието – дълбоки. Диалогът със собствения народ е нещо задължително за Испания. Насилието няма да помогне”, на свой ред коментира министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус.

„Все по-загрижена съм от снимките идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подобни сцени”, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън в „Туитър”. Тя призова Испания да промени курса преди някой да е пострадал сериозно. „Оставете хората да гласуват на мира”, добави тя.

Председателят на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин определи насилието в Каталуния като шокиращо. „Испанското правителство да действа и да сложи край на това”, добави той и призова Тереза Мей да се обърне пряко към Мариано Рахой да сложи край на полицейското насилие.

„Мадрид и Барселона незабавно трябва да деескалират положението и да започнат диалог”, написа бившият председател на Европейския парламент и настоящ лидер на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц на страницата си в „Туитър”.

От правозащитната организация „Хюмън райтс уоч” осъдиха напрежението в областта.

„Въпреки, че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталуния не трябва да се провежда, държавата има задължението да защитава правото на мирно събиране и свободно изразяване. Това се отнася поравно и за тези, които са против независимостта, и тези, които я подкрепят. Където полицията използва сила, за да се справя с нарушенията на реда, тя трябва да бъде сигурна, че действията ѝ са необходими и пропорционални”, категорични са от организацията.