Светът отбелязва 80 години от началото на Втората световна война. Церемонията, която почете паметта на загиналите, се проведе в полската столица Варшава.

Според полския президент загиналите са близо 80 милиона, ако към загиналите по бойните полета се добавят загиналите от глад и изтощение. Германският президент помоли за прошка, а полският направи паралел между събитията преди 80 години и политиката, водена от Русия днес.

Българският президент призова да не се забравят причините, които са довели до най-кръвопролитния конфликт в историята на човечеството.

Снимка: Президентство

На 1 септември 1939 г. призори Германия бомбардира полския град Велун, за да всее ужас сред населението. Стотици загиват. Днес президентите на Полша и Германия почетоха паметта им. Президентът на Германия се извини.

„Нека продължим по пътеката, която ни обединява. Заставам пред вас на този площад и разглеждам с благодарност битката за свобода на поляците и, склонил глава пред жертвите ни, моля за прошка пред историческата вина на Германия”, заяви Франк-Валтер Щайнмайер.

Полският президент направи паралел между събитията преди 80 години, породени от имперски амбиции, и политиката, водена от Русия днес.

„Нямаше да има атака срещу Полша, ако лидерите бяха решителни и това е урок за лидерите на Европа. Искам да ви призова  да не си затваряте очите, за да запазите мира”, каза Анджей Вицепрезидентът на Съединените щати увери поляците в силата на съюза между Европа и САЩ.

Снимка: Президентство

40 световни лидери удариха камбаната, която ще замине за бомбардирания град Велун с думите възпоменание и предупреждение. Сега това е особено актуално, заяви българският президент:

"Войната е едно от най-лошите неща в съвременния свят и трябва да помним не само ужасите на войната, но и причините , които са разпалвали тази война, да избегнем тези грешки днес, пораждане на тази войната днес, когато има ожесточени спорове за световно лидерство", заяви Румен Радев.

Снимка: Президентство

У нас ветеранът Кирил Стоянов е ученик. Учи в Германия за самолетен техник и се връща след бомбардировките на София.

"София беше тъмна, студена, мръсна. Родителите ми ги нямаше– евакуирани", спомня си о.з. капитан Кирил Стоянов, ветеран от Втората световна война.

След 9 септември ремонтира  самолетите, които поддържат настъплението на Първа българска армия в заключителния етап на войната.

"Младежите, като че ли не знаят много за Втората световна война и несгодите на българския народ”, коментира о.з. капитан Кирил Стоянов.

Във Втората световна война България губи по бойните полета 14 000 души.

Втората световна война продължава 6 години, в нея участват 61 държави и бойните действия се водят на територията на 40 от тях.