Светът отбелязва 80 години от началото на Втората световна война. В церемонията във Варшава ще участва и българският президент Румен Радев.

Най-кървавият конфликт в човешката история е продължил 6 години и е довел до смъртта на близо 60 млн. души, от тях 6 млн. поляци. Честванията започнаха рано тази сутрин в 4:40 ч., точният час когато, според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация към полският град Велюн.

Българският ветеран Кирил Стоянов разказа, че в началото на Втората световна война той е едва на 17 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Учех в средното механоелектрическо училище и по ул. „Опълченска” се връщах пеша. Там имаше една къща с радио и чух, че е обявена войната и окупирана Полша, което оставя дълбок спомен у мен”, каза Стоянов.
 
След редовната казарма е изпратен в Казанлък, а след това да завърши техническо обучение в германско училище за електрооборудването на самолета. Завръща се в София, когато столицата е срината от бомбардировки.

Снимка: btvnovinite.bg

 
Разпределят го в Пети въздушен полк – Пловдив, там го заварва 9 септември 1944 г. и следват нови заповеди – изпращат го на летище „Враждебна” да ремонтира самолетите, които поддържат първа българска армия на фронта.

Помни как се наложило лично да тества самолет, чийто двигател сменил заедно с пилота-изпитател.

Снимка: btvnovinite.bg

„Летим над Витоша и той казва: „Изгаси стария двигател, ще летим само на новия”. Аз позабавих, а той повтори: „Айде, бе, изгаси двигателя”. Аз с доста голям страх изместих стъпката на двигателя, направихме два кръга над Витоша и благополучно кацнахме с кацнах на земята”, спомня си ветеранът.

По оценки на историците от Военната академия, във Втората световна война са загинали 14 хил. българи.

Снимка: btvnovinite.bg

  
След войната Кирил Стоянов завършва две висши образования има повече от 20 рационализации и изобретения и смята че образованието е най- важното и определящо за следващите поколения.