Остават броени часове от кампанията за референдума в Турция. На него съседите ни ще направят ключов избор – дали да дадат повече правомощия на президента Реджеп Ердоган.

Обстановката в южната ни съседка следят специалните пратеници на bTV репортерът Петър Нанев и операторът Красимир Първанов.

Официалният край на кампанията е днес. В Истанбул президентът Ердоган се обърна към своите симпатизанти. Голяма демонстрация имаха и опозиционно настроените жители на града.

Истанбул е ключов и за двата лагера, защото там се намират около 15% от избирателите в Турция. Общо 9,5 млн. души са регистрирани като гласоподаватели.

Крайбрежната улица на Босфора в европейската част на Истанбул се изпълни с флагове, на които пишеше „Не”.

Журналистът и писател Мелтем Йълмаз обясни, че рейтингът на Ердоган и партията му спада, защото налице вече е обединена опозиция срещу политиката на правителството, а кампанията за референдума на властта била много агресивна.

„Фразата, че хората, които не подкрепят референдума са терористи – за мен това е знак за агресивна кампания”, казва Йълмаз.

Един от лидерите на най-голямата опозиционна партия – народно републиканската, потвърди тези думи. Сезгин Танръкулу е убеден, че ако предложените поправки в конституцията бъдат одобрени, Турция ще обърне гръб на демократичната република.

„Ще стигнем до един автократичен режим, нещо, което е много различно от демокрацията. Вярно, че президентът ще има мандати, но новият режим няма да може да се следи и контролира, нито от прокурорите, нито от съдиите. Всичко ще решава Ердоган”, заяви Танръкулу пред bTV.

Симпатизантите на властта се събраха в центъра на Истанбул, за да приветстват президента и премиера, Ердоган отново отправи критики срещу Европа.

„Те се притесняват, защото Турция ще стане дори по-силна с новата система. Оставиха ни да чакаме 54 години пред вратата им. Винаги съм казвал, че ако копенхагенските критерии не работят, ние ще продължим нашия път с критериите на Анкара”, заяви той пред събралото се множество.

Турският президент каза още, че някои европейски страни са водели крещяща кампания срещу предложенията за нова система на управление в страната му.

Социолозите не се ангажират с твърда прогноза за крайния резултат от референдума. Една от големите социологически агенции Конда дава леко предимство на гласовете „да”. Според тяхното проучване резултатът ще бъде 51,5% срещу 48,5 процента за „не” при 90% избирателна активност.

Утре вотът ще се охранява от близо 300 хил. униформени, които ще следят за безопасното протичане на референдума в цялата страната, тъй като Турция продължава да е в извънредно положение след опита за преврат.