Руините на почти 300-годишен град се появиха отново, след като горещите температури във Филипините частично пресушиха голям язовир. Град Пантабанган е потопен през 70-те години на миналия век, за да се построи язовир.

Но той излиза от водата в изключително редки случаи, когато времето е сухо и горещо.

Това се случва в момент, когато почти половината от страната изпитва суша, а температурите в някои райони достигат високи стойности.

Това е най-дългият период, в който градът е бил над водата, откакто е построен язовирът, казва пред агенция АФП Марлон Паладин, който е инженер.

Екстремните горещини нарушиха ежедневието на милиони хора, тъй като училищата са затворени за дни, а на служителите е препоръчано да работят от вкъщи.

Снимка: Getty Images

През следващите дни може да стане още по-горещо, заяви пред Би Би Си метеорологът Бенисън Естарея.

„Общото въздействие на климатичните промени върху Филипините е по-високите температури. Горещината, която изпитваме, може постоянно да се увеличава през следващите дни", казва той.

Филипините се намират в средата на топлия и сух сезон, който се изостря от явлението „Ел Ниньо“ или необичайното затопляне на повърхностните води в Тихия океан. Цялото източно крайбрежие на архипелага е обърнато към Тихия океан.

Снимка: Getty Images

Страната от Югоизточна Азия е една от най-застрашените държави в света от последиците от изменението на климата. Влажният ѝ сезон може да доведе до чудовищни бури, като супер тайфуна „Хаян“ през 2013 г. - един от най-мощните в историята.

"Виждаме, че нивото на язовирите ни ще спадне, включително в Пантабанган и други райони", казва метеорологът Бенисън Естарея.

По официални данни нивото на водата там е спаднало с близо 50 м от нормалното си високо ниво от 221 м.

Руините са започнали „да изплуват“ през март, тъй като в района не е имало почти никакви дъждове. Възстановяването им привлече туристи в града, разположен на около 202 км северно от столицата Манила.

Снимка: Getty Images

Освен във Филипините, Бангладеш също е наложил прекъсване на учебните занятия, което е засегнало 33 милиона ученици.

В Тайланд 30 души са починали от топлинен удар между януари и 17 април тази година, докато през цялата 2023 г. те са били 37. От другата страна на границата - в Мианмар, температурите са се покачили над 45 градуса.