Голямата американска верига за бързо хранене Subway е на път да премахне опасен химикал от състава на хлебчетата, използвани за направа на сандвичите. Причината – влиятелен блогър сигнализира за вредата от съставката и стартира подписка под наслов: „Subway, спрете да използвате опасни химикали в хляба си”.

Авторката на блога FoodBabe.com Вани Хари първа писа за химикала Azodiacarbonamide, който се използва традиционно за подобряване на еластичността и издръжливостта на подметките за обувки, йога матраците и синтетичната кожа. След разкритията от Subway обявиха, че вече са предприели стъпки за отстраняването на съставката от хлябовете в заведенията си.

„Ще го направим, въпреки факта, че Azodiacarbonamide e съставка, одобрена от Администрацията по храните и лекарствата”, се казва в официално съобщение на компанията.

Свежестта и „по-добрият избор” на храната в Subway е ключова маркетингова стратегия на веригата. Дори миналата седмица Мишел Обама бе показана да обядва в едно от заведенията на марката във Вашингтон – преди пресконференция за здравословното хранене при децата, коментира USA Today.

Химикалът Azodiacarbonamide е забранен във Великобритания, Австралия и цяла Европа, но досега се използваше без проблем в САЩ. Подписката на Хари за подобряване на чкачеството на хляба в Subway е подкрепена от десетки хиляди хора онлайн.