Драматична е ситуацията със студовете в Съединените щати, които продължават да обхващат все по-големи територии. След снеговалежите и ледените дъждове, дойде ред на незапомнено ниски температури, които синоптиците определиха като опасни за живота.

Започна нахлуването на така наречения "полярен вихър" - гъст, студен въздух, който рязко понижава температурите в повече от половината от страната. Предупреждения за опасно студено време има от Монтана до Алабама. Прогнозите са стряскащи - за минус 31 градуса по Целзий на места в Северна Дакота и минус 35 в части от Минесота.

Заради ледения вятър обаче температурите може да се усещат като минус 50 и минус 60 градуса. Дори в южни щати, като Джорджия и Алабама, където зимата традиционно е по-скоро като есен, прогнозите са за температури до минус 17 градуса. Който излезе навън при тези температури, рискува да пострада от измръзване само за няколко минути и дори секунди, предупреждават властите.

Без електроснабдяване са над 40 000 домакинства, по-голямата част от които са в щатите Индиана, Илинойс и Мисури. Лошото време силно затрудни и пътния трафик и полицията регистрира увеличен брой катастрофи.

Синоптиците прогнозират, че застудяването ще продължи и до сряда отрицателни температури ще бъдат отчетени в половината щати. По този начин в зоната на арктическия циклон ще се окажат 187 милиона американци или две трети от населението на страната.

Затова стотици училища в централната част на страната са затворени. Опасният студ обхвана и Канада, където снежната зима обикновено не изненадва никого.