Диминик Строс-Кан се оказа отново зад решетките. Той беше арестуван от френската полиция в рамките на разследване на мрежа, организирала оргии с проститутки от двете страни на Атлантика. Секс партитата, за които плащали двама бизнесмени, се провеждали в Париж и Вашингтон.

Бившият шеф на Международния валутен фонд бил повикан в полицейски участък в град Лил, за да даде показания като свидетел по случая. Органите на реда обаче го задържали за допълнителен разпит с оглед евентуално повдигане на обвинения.

Преди година Строс-Кан бе спряган за кандидат-президент на предстоящите избори за държавен глава във Франция. Днес обаче никой не говори за това след поредица от скандали, в които бе замесено името му.

Бившият шеф на МВФ бе принуден да напусне поста си през май миналата година, след като бе обвинен в опит за изнасилване от камериерка в нюйоркски хотел.

Делото срещу финансиста беше прекратено, тъй като показанията на камериерката не бяха достатъчно убедителни за съда. Оттогава обаче още две жени отправиха подобни обвинения към него.

62-годишният бивш министър бе спряган като претендент за поста на президента Никола Саркози. Поредният скандал около името му идва в много неподходящ момент за съпартийците му от Социалистическата партия на Франция. Техният кандидат-президент Франсоа Оланд има шансове за спечелване на изборите.

В дясно вече злорадстват - бившият лидер на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари Льо Пен заяви, че ще е „невероятно”, ако социалистите не са знаели за сексуалните практики на Строс-Кан.

Адвокатите на задържания обявиха, че той ще сътрудничи на властите, за да излезе с чисто име от новата афера.

Според съобщения в пресата обаче Доминик Строс-Кан е задържан като „съучастник в сводничество” и за „злоупотреба с фирмени средства”. Мярката му за неотклонение може да бъде удължена, ако прокуратурата реши да му повдигне обвинения.