Реалният брой украинци, които са работили в строителния сектор на Полша преди войната, се оценява на 1,5 милиона, въпреки, че по официални данни около 300 хил. са имали разрешително, според „Франс прес“, цитирани от БТА.  

По данни на Асоциацията на работодателите в строителството, една четвърт от украинците са си заминали, а това се прибавя към хроничния недостиг на работници в сектора. Още през 2019 г. е имало дефицит от 150 000 работници, а сега те са около 250 000.

Много от мъжете сред тях са отпътували, за да бранят родината си. Тъй като повечето са работили в строителството, това оставя секторът в едно от най-трудните и неясни положения в Полша.

За един месец Полша приюти близо 2,2 милиона украински бежанци, бягащи от сраженията, но те са предимно жени, деца и възрастни хора.

"Преди началото на войната в бранша са работили 1 370 000 души, от които 480 000 чужденци. Четири пети от тях са били украинци", посочва пред АФП Ян Стилински, председател на Асоциацията на работодателите в строителството.

По думите на Стилински, проблемът засяга най-вече малките и средни предприятия от източната част на Полша, съседна на Украйна.

В същото време секторът страда и от скока на цените на строителните материали и горивата, както и от проблеми с доставките. Практически нищо вече не се внася от Русия и Беларус.

По данни на бранша в края на февруари строителните материали са поскъпнали средно с 27 процента спрямо февруари 2021 г., но цените на изолацията например са скочили със 72 процента.

Цената на труда е нараснала с 8,5 на сто. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!