Прокуратурата разследва дали строителни работи, извършвани във вторник, няколко часа преди трагедията в Германия, може да са причина за рухването на хотела в германския град Крьов. Експерти трябва да изяснят това.

По време на инцидента най-малко 14 души са били отседнали в хотел Reichsschenke zum Ritter Götz. Двама oт тях загиват - мъж и жена, родени през 1961 г. Тялото на мъжа все още не е извадено изпод отломките.

Петима души, които са били в друга част на сградата, са успели да избягат невредими. От най-малко девет затрупани петима вече са спасени.

Двама гости, които все още лежат под развалините на хотела, вероятно са сериозно ранени, коментира на пресконференция оперативният мениджър Йорг Теуш, цитиран от "Билд".

Снимка: Ройтерс

„Имаме контакт с тях и комуникираме както чрез мобилни телефони, така и с помощта на насочени микрофони”, обясни той.

Гостите на хотела са били от Германия и Нидерландия.

Специално събиране в болницата

Холандско семейство е сред изчезналите. Това са 23-годишната Еди, съпругът ѝ 26-годишният Марк и почти 2-годишният им син Джейми.

Майката и детето са освободени към девет часа тази сутрин, след като прекарват около десет часа по отломките.

 

Бащата в семейството е тежко ранен и по-дълго остава под развалините. Според холандски медии трима лекари са останали в контакт с него.

Около обед и той е транспортиран до болница. Мъжът е с наранявания по ръцете и краката, но няма опасност за живота му.

„Щастливи сме! Сега има специално семейно събиране в болницата. Защото, когато жената беше спасена, тя си помисли, че съпругът ѝ е мъртъв“, обясни Йорг Теуш.

Няма пострадали служители на хотела.

„Един етаж се срути напълно, таваните бяха един върху друг. Все още не е ясно как се е стигнало до срутването на първия етаж. Сградата от 1700 г. е разширена с два етажа през 1980 година“, казва още оперативният мениджър.

Къща от карти

„Никога не сме имали такава ситуация, в която сграда да се срути като къща от карти.“ Ако изтеглите грешната карта, къщата от карти се срива“, коментира Теуш.

Сградата все още се движи – с около четири милиметра на час. Това прави спасителната работа изключително трудна и опасна.

„Ако има риск за живота на спасителите, те няма да влязат“, казва Теуш.

Във вторник вечерта на място пристигат около 250 служители на спешна помощ, противопожарната служба, медицински служби, полиция, специални части, екипи със спасителни кучета и дронове.

Според министъра на вътрешните работи на Райнланд-Пфалц - Майкъл Еблинг, спасителната операция е надпревара с времето.