Сърбия е в траур след вчерашната масова стрелба в начално училище в Белград, при която 13-годишно момче уби 9 души и рани още 6. Нападателят е настанен в психиатрична клиника и няма да бъде съден, тъй като е под 14-годишна възраст.

В Сърбия е обявен траур
Снимка: bTV

Сцени, които никога няма да забрави и училище, чийто праг е трудно да престъпи отново. Вчера Никола преживява немислимото.

„Това се случи вчера в края на първия час. Чухме изстрел, в първия момент не знаехме откъде идва и дали е в училището. После чухме, че охранителят е бил застрелян. Ставаше все по-зле“, разказва Никола.

13-годишният стрелец е бил отличник. Според местни медии той е бил тормозен в училище. Властите разкриха, че момчето само е съобщило за стрелбата и се е определило като „психопат“.

„Както той сам каза - престъплението е било планирано. Това е списък с деца, които е искал да екзекутира. Имал е план как да влезе и излезе от училището. Прилича на видеоигра или филм на ужасите“, каза Веселин Мили, началник на полицията в Белград.

Оръжията е взел от сейфа на своя баща, с когото се твърди, че е ходил да стреля няколко пъти. Полицията съобщи, че родителите му са арестувани.

Нападението разпали дебат за затягане на контрола върху оръжията в Сърбия. Антъни е баща на две деца, живее до училището и трудно приема случилото се.

„Но не е само въпросът за оръжията, става дума и за културен проблем, за който никой не иска да говори. Ще ни отнеме време да се съвземем“, казва той.

Стотици продължават да оставят цветя и свещи в памет на жертвите.

„Започвам да плача всеки път всеки път, когато се сетя. Отговорност имат родителите и обществото, което не е проявило разбиране, тъй като чух, че е бил необикновен“, каза Гордана, жител на Белград.

Властите продължават да разследват мотивите за нападението.