"Това, което трябва да направим днес, е на първо място да се погрижим за тези, които са видели случилото се и са оцелели. За всички деца и служители, които ще носят този белег до края на живота си", казва пред сръбска медия Ясна Янкович. Тя е учител в училището в Белград, където девет души бяха застреляни от 13-годишен ученик.

Момчето е открило огън в класната си стая, като предварително е планирало атаката. Сред загиналите са осем деца и един охранител, а седем души с ранени. Лекарите продължават да се борят за живота им.

Ясна Янкович - учителка в училището в Белград
Снимка: Ройтерс

"Очаквам от министъра на образованието да каже как ще постъпи", допълни Ясна Янкович.

Директорът на белградската болница Милика Ашанин заяви, че повечето от жертвите са с огнестрелни рани в горната част на тялото.

Стотици се събраха пред сръбското училище
Снимка: Ройтерс

Той разказа пред Ройтерс, че един от ранените ученици е с огнестрелна рана в торса и шията, друг е прострелян в лявата подбедрица, една ученичка е получила огнестрелни рани в корема и двете ръце, а учителка е с огнестрелни рани в корема и двете ръце.

През нощта стотици хора оставиха цветя и свещи пред училището в Белград. Министърът на образованието съобщи, че стрелецът е бил жертва на насилие, но все още не е ясно от кого. 

Стотици се събраха пред сръбското училище
Снимка: Ройтерс

Полицията съобщи, че 13-годишното момче е стреляло с оръжията на своя баща. Имал е и списък с потенциалните цели.