Неродено момиченце е сред осемте жертви на масовата стрелба в Хамбург. Полицията потвърди, че стрелецът е действал сам в състояние на амок.

Извършителят е 35-годишен бивш член на религиозната група „Свидетелите на Йехова“. По професия той е бизнес консултант.

Германската полиция потвърди, че оръжието, използвано за нападението, е законно придобито в края на миналата година.

През януари в местната полиция е получено анонимно писмо, в което се иска проверка на мъжа за това дали може да носи оръжие, защото е агресивен.

Любителско видео запечатва първите минути на атаката, още преди нападателят да влезе в сградата. „Живея тук горе и чух силни изстрели. Видях въоръжен мъж да стреля през прозореца и снимах“, разказва млад мъж.

Минути по-късно спецчасти откриват простреляните. Успяват да изведат невредими 20 души. На по-горен етаж откриват тялото на извършителя.

„Филип Ф. е изпитвал гняв към религиозните последователи и особено срещу „Свидетелите на Йехова“ и към своя бивш работодател“, казва директорът на полицията в града Ралф Мартин Мейер.

Извършителят няма криминално минало. При обиск в жилището му е открито голямо количество оръжие и муниции. 

„Трябва да сме благодарни на много бързата и решителна реакция на полицейските части, за да не се стигне до още жертви“, казва Анди Гроте, министър на вътрешните работи на провинция Хамбург.

Други осем ранени при стрелбата са настанени в болница.