Русенецът Георги Петров се оказа на метри от нападението в Париж, при което мъж откри стрелба по полицаи на „Шанз-Елизе”, уби един и рани още двама.

Страх, ужас и паника – за това свидетелства Петров.

„Отначало никой не го взе на сериозно. Ние си помислихме, че има купон... всички гърмят. Обаче после, като видяхме тълпата от хора как се блъска, започнахме да се крием. По едно време видяхме един с калашник да стреля. Обаче той не стреля по хората, стреляше само по полицаи”, разказва Петров.

След по-малко от пет минути военните окупирали района и прибрали всички хора от улицата в подземен паркинг, добавя свидетелят.

„Имаше паника и хората бяха изплашени. Просто ужасът, който видях, е неописуем (…) Хората излязоха от колите и тръгнаха да бягат”, разказва още той.

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама, е роден във Франция през 1977 г. Името му е Карим Шьорфи. Той е осъждан за три опита за убийство, два от които – на полицаи.

Снимка: EPA

До тялото му снощи е била намерена бележка с клетва във вярност към „Ислямска държава”.

Същата групировката пое отговорност за стрелбата, наричайки Карим с друго име. „Извършителят на нападението на „Шанз-Елизе” в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви „Ислямска държава” в комюнике.

Все още не е ясно дали става дума за объркване при идентификациите или Белгиеца е съучастник на Шьорфи, който се издирва. Знае се, че Шьорфи няма връзка с Белгия.

Освен това изглежда, че „Ислямска държава” твърде бързо пое отговорност за атентата – което означава, че може да е очаквала атаката, но извършена от друг нападател.

Смята се, че бързата реакция на полицията вчера е предотвратила по-тежки поражения в центъра на френската столица. Стрелбата вероятно обаче ще повлияе на предстоящите президентски избори във Франция.

Първият им тур е тази неделя, а вторият – на 7 май.

Разликата между четиримата фаворити – проевропееца Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, крайнолевия Жан-Люк Меланшон и републиканеца Франсоа Фийон, е в рамките на статистическата грешка.