Един човек беше прострелян по време на протест срещу избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ в Портланд, съобщават световните агенции.

Инцидентът е станал в момента, в който множеството пресичало моста „Морисън”. Полицията веднага отцепи района.

Снимка: Reuters

Към момента не е ясно състоянието на пострадалия.

По-рано през деня се стигна до сблъсъци между агресивно настроени протестиращи и полицейски части за борба с масовите безредици.

Служителите на реда отговориха на хвърлените камъни и предмети със сълзотворен газ и шокови гранати. Поне един човек е бил арестуван.

Снимка: Reuters

В цялата страна вече трети ден недоволни от избора на Доналд Тръмп протестират, но проявите им са предимно мирни.

Най-големите протести са в така наречени колебаещи се щати, където в крайна сметка Тръмп спечели. Огромни шествия заляха улиците на Маями във Флорида, Атланта, Джорджия, както и столицата Вашингтон. В типично своя стил новоизбраният президент ги порица, но по-късно в Туитър похвали гражданската им страст.

След първите часове на объркване и неизвестност, финансовите пазари приветстват избора на новия президент. Индексът „Дау Джонс” се повиси повече от 5 процента за цялата седмица, което е най-големият ръст от 5 години. „Стандарт енд Пуърс” прибави близо 4 процента, което е най-голямото повишение за една седмица от 2 години.