Страните от ОПЕК + се договориха да ограничат производството на петрол с 10 милиона барела на ден през май и юни.

За Русия и Саудитска Арабия това означава 23% спад в нивата на добива, пише БГНЕС, като цитира източник на ТАСС.

По-рано същият източник, участвал на преговори, заяви, че вследствие на намаленото производство до края на годината квотата се намалява с 8 милиона барела на ден, а до края на април 2021 г. - с 6 милиона барела на ден.

Министрите прекараха първите два часа от срещата в обмен на мнения относно пазарната ситуация. Едва тогава започнаха да обмислят сценарии за намаляване на производството.

По-рано иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане в интервю за агенция „Сана“ заяви, че в случай на споразумение в рамките на ОПЕК + за намаляване на общото производство с до 10 милиона барела на ден, всяка страна ще намали производството на суровини с 22%.

Американският президент Доналд Тръмп, руският президент Владимир Путин и саутитският крал Салман разговаряха по-рано по телефона. И тримата лидери потвърдиха, че имат обща цел – да стабилизират световния петролен пазар.

Според източник, страните от ОПЕК+ обсъждат разпределението на квоти за намаляване на производството на петрол, три държави не са съгласни с предложението

В крайна сметка всички държави–членки на организацията се съгласиха с условията на новата сделка, въпреки напускането на Мексико от преговорите.