Цената на фючърсите (споразуменията за покупка или продажба на предварително определена цена на определена бъдеща дата – бел. а.) на нефта марка Brent на борсата ICE в Лондон падна със 7,9% до 22, 97 долара за барел, показват данните от търговете към 09:35 българско време, като за последен път петрола от този вид се е търгувал на тази цена през ноември 2002 година, пише ТАСС.

Котирофките на нефта Brent продължиха да падат и са на ниво 22,78 долара за барел, а петрола марка WTI спада с 6,1% до 20,2 долара за барел.

На фона на по-евтиния петрол руската рубла отслабва спрямо щатския долар и еврото до 80,1 рубли (+ 1,6%) и 88,7 рубли (+ 1,1%), съответно.

В началото на март страните от ОПЕК + не успяха да постигнат споразумение нито да променят параметрите на споразумението за намаляване на добива на петрол, нито да го разширят.

Саудитска Арабия настоява за допълнително намаление на производството, но това не устройва Москва, която предложи запазване на досегашните условия, припомня „Фокус“.

Така от 1 април участниците в сделката ОПЕК + няма да имат задължения един към друг и в тази връзка от Рияд обявиха, че ще увеличат производството, ще понижат цените и ще предложат големи отстъпки на европейските клиенти. Това доведе до срив на петролните котировки на световните пазари. От началото на годината цените паднаха повече от два пъти.