Страните от ЕС се споразумяха „по принцип” за разпределянето на 160 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария, каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от Асошиейтед прес.

На срещата на вътрешните министри на страните членки на ЕС е постигнато предварително споразумение. Размерът на окончателните квоти все още не е определен изцяло. Министрите се договориха за първа група от 40 000 бежанци от Италия и Гърция. В най-засегнатите от бежанската вълна страни ще бъдат изградени центрове за прием и разпределение на мигрантите. На всяка държава ще бъдат изплатени по 6 хиляди евро на бежанец

Следващата среща на вътрешните министри ще се състои на 8 октомври, като тогава ще бъдат решени конкретните мерки за справяне с вълната от мигранти. Тогава ще се решава как точно ще бъдат разпределени допълнителните 120 000 кандидати за убежище в Европа.

Предстои съставяне на списък със сигурни страни, в които могат да бъдат настанени бежанците. Вътрешните министри се съгласиха, че в него трябва да бъдат включени балкански страни, но все още не е ясно дали Турция ще участва.

„Постигнахме напредък, направихме първата важна крачка, но истината е в изпълнението и прилагането”, каза де Мезиер.

Унгария започва сериозни проверки

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че по всяка вероятност голяма част от молбите за убежище ще бъдат отхвърлени след влизането на новите, по-строги мерки в Унгария. „Унгарското правителство смята Сърбия за сигурна страна. На бежанците ще бъде задаван въпросът дали са подали молби за убежище в Сърбия. Ако не са го направили, молбите им ще бъдат отхвърляни”, каза Орбан в интервю за частната телевизия Ти Ви 2.

Сериозният поток от мигранти достигна и до Холандия, след като Германия обяви възобновяване на граничните проверки, съобщи Ройтерс. Това е предизвикало верижна реакция и доста мигранти са се насочили към граничещи с Германия страни.

„Ще засилим мобилните проверки в пограничните райони”, каза Клаас Дейкхоф, държавен секретар в министерство на правосъдието. Мерките ще влязат в сила незабавно.

Според данни на местни служби холандските приемни центрове ще изчерпат капацитета си този месец. Предложената квотна система предвижда Холандия да предостави убежище на още 9000 мигранти.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия